Vulkanizacija i hotel za gume

Izmjena guma, tj. demontaža starih i montaža novih guma, vrši se dva puta godišnje. Nemojte čekati zadnji trenutak kako Vas snijeg ne bi uhvatio na ljetnim gumana ili vrućine od preko 30 stupnjeva na zimskim gumama. Korištenje krivih guma u određenim uvjetima može uvelike utjecati na ponašanje automobila na cesti. Tako npr., ako koristite ljetne gume na snijegu, automobil gubi gotovo sav hvat s cestom, te time ugrožavate sve sudionike u prometu.

Sezonska izmjena guma samo je naizgled jednostavan posao. Izmjena guma zahtijeva izrazitu preciznost prilikom skidanja i postavljanja guma na felge, te posebne alate kako bi se kotači balansirali prema odgovarajućim parametrima proizvođača automobila.

Uz izmjenu također nudimo i uslugu hotela za gume.

Usluge
  • Uklanjanje kotača
  • Skidanje guma s kotača
  • Montiranje guma na kotače
  • Balansiranje kotača
  • Ponovno postavljanje kotača
Autoservis24 preporučuje

Zima, snijeg, ledena površina, loša vidljivost. Kočenje u takvim uvjetima na ljetnim gumama pri brzini od 100 km/h, prema njemačkom ADAC-u, zaustavni put povečavate za najmanje 16 metara. Redovita zamjena guma i briga za njih van sezone značajno će poboljšati Vašu sigurnost.Kako procijeniti stanje guma na automobilu?

Istina je da se gume mijenjaju zbog promjene godišnjih doba, ali stanje guma treba redovito provjeravati i neovisno o vremenskim uvjetima. Pošto su gume u izravnom doticaju s cestom, one se troše, te s vremenom gube svoja svojstva.Najvažniji kriterij ispravnosti guma je dubina profila. Prema propisima, za osobna vozila to je minimalno 1,6 mm. Međutim, to je vrijednost koja se, prema mišljenju stručnjaka, ne bi trebala koristiti. To se posebno odnosi na zimske gume.Nove gume imaju gazišta debljine od 8 mm, te se može lako pretpostaviti da se s smanjenjem gazišta na 1.6, u potpunosti mijenja sposobnost prianjanja guma za cestu . Stoga vrijedi uzeti 3 mm za razinu na kojoj biste trebali razmišljati o novim gumama. Doba guma je također vrlo važna, te se ne smije koristiti više od 8 godina od datuma proizvodnje – čak i kada je gazište u dobrom stanju i ne prelazi granice.Osim gazišta i starosti, morate provjeriti i cjelokupni oblik gume. Sve izbočine, nepravilnosti ili tragovi pukotina već su signal za promjenu guma ili barem provjeru njihovog stanja u profesionalnom servisu za vulkanizaciju.

Kako izgleda izmjena guma?

Tijekom zamjene, skida se cjelokupni kotači, a kasnije, pomoću izmjenjivača guma, gume se skidaju s felgi. Nakon što se stare gume skinu, na felgu se nanosi montažna pasta, te se montiraju nove gume. One se pumpaju zrakom ili dušikom – druga od tih rješenja omogućuje smanjenje fluktuacija tlaka uzrokovanih temperaturnim promjenama. Mehaničari će se pobrinuti također i za balansiranje i provjeru stanja ventila.Napuštanje radionice je prilika za provjeru tlaka u gumama. Odgovarajuća razina tlaka nije samo sigurnost, nego i ekonomija eksploatacije. Ispravan tlak u gumama povećava vijek trajanja guma, čak i do nekoliko tisuća kilometara.

Prenizak tlak dovodi do kolapsa gazišta i prevelikog trošenja rubova gume, kao i do povećane potrošnje goriva. S druge strane, previsoka, također će negativno utjecati na automobil, tj. gazni sloj će se prekomjerno trošiti. Odgovarajući tlak guma, koji je preporučio proizvođač automobila, može se provjeriti na pločici ili naljepnici koja se obično nalazi na okviru vozačevih vrata ili na unutrašnjoj strani poklopca spremnika goriva.

Zimske gume vs. ljetne gume!

Zimske i ljetne gume razlikuju se u sastavu smjese. Zimske gume su prvenstveno tvrđe, te sadrže povećan sadržaj gume koji se sastoji od silicijevog dioksida. Zahvaljujući toj kombinaciji, zimske gume su fleksibilne čak i na niskim temperaturama. Međutim, pri visokom temperaturama se mijenjaju, postaju previše mekane i lakše se troše.

Ljetne i zimske gume također se razlikuju po obliku gazišta gazištu. Gume dizajnirane za vožnju po snijegu imaju debele „ripne“ – urezi koji osiguravaju adekvatno prianjanje. Zimske gume nisu samo masivnije nego ljetne gume – također ih karakterizira i veća dubina gazišta. Zimi to utječe na samopouzdanje u vožnji, ali ljeti će automobil učiniti manje stabilnim u brzoj vožnji. Vozač će također osjetiti lošije kočenje – osobito na suhom, zagrijanom asfaltu.

Zimska guma ima gazište podijeljeno u velike sektore. Prekidi između njih će isušiti vodu u vlažnim uvjetima. Međutim, pri ulasku u snijeg, on će prodrijeti s njim, poboljšavajući učinkovitost kočenja.

Rezervirajte termin

Napominjemo da datum i vrijeme koje ste zatražili možda neće biti dostupni. Kontaktirat ćemo vas kako bismo potvrdili podatke i vrijeme servisa.

Postavite željeni termin
1. korak
Odaberite termin
2. korak
Pošaljite poruku
3. korak
Dovezite auto
4. korak
Preuzmite auto