Servis i održavanje auto klima

Uloga klimatizacijskog sustava je hlađenje unutrašnjosti automobila u vrućim danima, te sušenje zraka u unutrašnjosti kabine za vrijeme vlažnih dana, sprečavajući zamagljivanje prozora automobila. U klimatizacijskom sustavu nalaze se posebna maziva i konzervansi, koji zahtijevaju korištenje klimatizacijskog sustava, kako bi zadržali svoj svojstva. Zato se u zimi treba koristiti klima uređaj, barem svaka dva tjedna. Ako se klimatizacijski sustav ne koristi dulje vrijeme, gumene brtve sustava gube svoja primarna svojstva, te klimatizacijski sustav počinje gubiti svoju efikasnost.

Cijevi i crijeva osiguravaju učinkoviti protok rashladne tvari i učinkovit rad čitavog sustava. Mogu biti izrađene od gume s tekstilnim armiranjem ili savijenim aluminijskim cijevima. Kada su oštećene, one propuštaju, ugrožavajući nepropusnost cijelog sustava. Prilikom zamjene crijeva trebali biste također zamijeniti sve brtve.

Usluge
 • Čak i najmanji propust u crijevima smanjuje učinkovitost sustava za 50%.
 • Punjenje propusnog klimatizacijskog sustava s rashladnim sredstvom nema smisla.
 • Mjerenje razine plina u klimatizacijskom sustavu
 • Tehnički pregled sustava
 • Održavanje klimatizacijskog sustava
 • Spajanje klimatizacijskog sustava na uređaj za nadopunu plina
 • Punjenje sustava s plinom do razine koju je označio proizvođač
  • Uklanjanje rashladne tekućine iz sustava
  • Uklanjanje starih crijeva i cijevi
  • Ugradnja novih crijeva i cijevi
  • Punjenje sustava s rashladnim sredstvom
Autoservis24 preporučuje

Zašto je klimatizacijski uređaj u automobilu važan?

Klima uređaj poboljšava udobnost vožnje. Omogućuje Vam da zadržite unutrašnjost Vašeg automobila hladnim tijekom vrućih dana, pomažući Vam da ostanete usredotočeni, što u konačnici povećava udobnost vožnje. Također poboljšava sigurnost vožnje, jer isušuje zrak unutar automobila, sprječavajući prozore da se zamagljuju i ograničavaju vidljivost.

Kako funkcionira klimatizacijski sustav?

Klimatizacijski sustav sastoji se od kompresora, sustava crijeva, te hladnjaka, također poznatog kao kondenzator i isparivača. Klimatizacijski sustav se puni posebnom tvari, koja komprimirana kompresorom teče do isparivača, u kojem se dekomprimira. Tijekom dekompresije, sredstvo ohladi isparivač i zrak koji stvara ventilator, te ga se šalje u kabinu. Zatim se agens prenosi do kondenzatora, gdje otpušta toplinu koju prenosi isparivač. Kao rezultat ovog kontinuiranog procesa, isparivač se hladi i hladnjak ispušta toplinu u kabinu.

Kada treba napuniti sustav klimatizacije?

Kako bi klima sustav djelovao efikasno i pravilno, treba ga napuniti pravom količinom tvari koju je odredio proizvođač automobila. Odgovarajuće informacije naći ćete na ploči kompresora ili na naljepnici koja se nalazi na komori motora. Količina tvari se s vremenom smanjuje uslijed malih propuštanja u crijevima, kompresoru, hladnjaku ili isparivaču. Ako je to slučaj, klimatizacijski sustav prestaje ispravno raditi, što predstavlja opasnost za kompresor, koji mora kontinuirano raditi, ali iznenada više nije pravilno podmazan uljem koje se nalazi u tvari, te se u tom slučaju mora napuniti s novom količinom tvari. Tijekom procesa održavanja, međutim, sredstvo se potpuno uklanja iz sustava koji se podvrgava negativnom pritisku kako bi se provjerila nepropusnost sustava, a potom se ponovno puni odgovarajućom količinom ulja koja je potrebna za podmazivanje kompresora.

Rezervirajte termin

Napominjemo da datum i vrijeme koje ste zatražili možda neće biti dostupni. Kontaktirat ćemo vas kako bismo potvrdili podatke i vrijeme servisa.

Postavite željeni termin
1. korak
Odaberite termin
2. korak
Pošaljite poruku
3. korak
Dovezite auto
4. korak
Preuzmite auto