Antifriz

Antifriz je tekućina koja se koristi u automobilima i drugim vozilima kako bi se spriječilo zamrzavanje i pregrijavanje rashladnog sustava motora. Antifriz se također naziva i rashladnom tekućinom. Evo nekoliko ključnih informacija o antifrizu:

  • Zaštita od zamrzavanja: Antifriz sadrži kemikalije koje sprečavaju vodu u rashladnom sustavu da se zamrzava pri niskim temperaturama. To je posebno važno u hladnim klimatskim uvjetima jer zamrzavanje vode u sustavu može oštetiti motor.
  • Zaštita od pregrijavanja: Antifriz također pomaže u održavanju stabilnih temperatura motora tijekom vožnje, sprečavajući pregrijavanje. Tijekom ljeta ili u vrućim klimatskim uvjetima, rashladna tekućina pomaže u apsorpciji viška topline iz motora i njezinom uklanjanju kroz hlađenje.
  • Smanjenje korozije: Kvalitetan antifriz sadrži tvari koje smanjuju koroziju unutar rashladnog sustava, čime se štiti motor i sve komponente sustava od oštećenja.
  • Recikliranje: Korišteni antifriz treba pravilno zbrinuti jer može sadržavati štetne tvari. Mnoge auto-radionice i postaje za servisiranje vozila nude usluge recikliranja antifriza
  • Redovito održavanje: Važno je redovito provjeravati razinu antifriza u rashladnom sustavu i dodavati ga ako je potrebno kako bi se osiguralo pravilno funkcioniranje motora.

.

Važno je pridržavati se preporuka proizvođača vozila i koristiti odgovarajući antifriz za svoje vozilo kako bi se osigurala optimalna zaštita motora i njegovih komponenti. Antifriz igra ključnu ulogu u održavanju vozila i produženju njegovog životnog vijeka.