Hibridni pogon

Hibridni pogon u automobilima kombinira dva ili više različita izvora energije kako bi se poboljšala energetska učinkovitost i smanjila emisija štetnih plinova. Postoji nekoliko različitih konfiguracija hibridnih sustava, ali najčešće se koriste dvije osnovne vrste: hibridi s paralelnim i hibridi s serijskim pogonom. Evo kako svaka od tih konfiguracija funkcionira:

Hibridni pogon s paralelnim sustavom:

Ova konfiguracija koristi klasični unutarnji izgarajući motor (najčešće benzinski ili dizelski motor) i električni motor koji rade paralelno.

Oba motora mogu zajedno pogoniti vozilo, pružajući poboljšanu snagu i učinkovitost.

Tijekom vožnje, sustav automatski odabire najbolji izvor snage na temelju zahtjeva i trenutnih uvjeta.

Električni motor također može djelovati kao generator tijekom kočenja, vraćajući energiju natrag u bateriju, što se naziva regenerativnom kočnicom.

Ovaj sustav omogućava vožnju samo na električnu energiju u određenim uvjetima, što smanjuje emisije i potrošnju goriva.

Hibridni pogon s serijskim sustavom:

U ovoj konfiguraciji vozilo se pokreće isključivo električnim motorom, dok unutarnji izgarajući motor djeluje kao generator za punjenje baterije ili pružanje dodatne snage.

Unutarnji izgarajući motor ne izravno pogoni kotače, već proizvodi električnu energiju za napajanje električnog motora.

Ovaj sustav je često nazvan “dugim rasponom električne vožnje” jer se vozilo može kretati samo na električnu energiju u većem dijelu vremena.

Obje konfiguracije hibridnih pogona uključuju upotrebu baterija za pohranu električne energije koja se koristi za napajanje električnog motora. Baterije se pune tijekom vožnje, posebno tijekom kočenja, regenerativnom kočnicom i pomoću unutarnjeg izgarajućeg motora.

Hibridni pogon omogućava smanjenje potrošnje goriva i emisija stakleničkih plinova, posebno u gradskoj vožnji i tijekom usporavanja. Poboljšava i ukupnu energetsku učinkovitost vozila te pomaže smanjiti ekološki otisak automobila. Hibridni sustavi također često uključuju pametno upravljanje snage i energije kako bi se optimizirala vožnja i učinkovitost, te omogućavaju različite načine rada, poput potpunog električnog načina rada za kraće udaljenosti.